יום חמישי, 26 באפריל 2012

סרטי בורקס 2 יח"ל

תם ונשלם יום העצמאות 64 למדינת ישראל אבל יש עוד כמה עניינים ארציים וישראלים לדעת לפני הבגרות.
אני מניחה ששמעתן ובטח ראיתן כמה סרטי בורקס. באופן כללי ובאופן יותר מורחב על הפערים העדתיים- חברתיים שנמצאים באור הזרקורים בז'אנר זה.

 מה זה סרט בורקס * ?
סרט בורקס הוא שמה של סוגה (ז'אנר) קולנועית שהייתה נפוצה בקולנוע הישראלי בשנות השישים והשבעים . בסוגה זו הסרטים בנויים ממקטעים מתחלפים של מלודרמה וקומדיה על סטראוטיפים, כאשר הנושא, היחסים בין אנשים מחלקים שונים של האוכלוסייה, הוא מרכז הסרט.

* הכינוי "סרטי בורקס"ניתן ע"י בועז דוידזון, ב - 1972.

ז'אנר סרטי ה"בורקס" מושפע מצד אחד מהקולנוע המזרחי העממי - מצרי, טורקי, פרסי והודי, וכן מתבניות אופייניות של הבידור העממי היידישאי - מלודרמות משפחתיות וקומדיות של טעויות והחלפת זהויות.

במשך שנים רבות היה המונח סרטי "בורקס", כינוי גנאי לקולנוע (ישראלי) רע, באיכות נמוכה, משחק צעקני וגס, עלילות פשטניות ושימוש פרמיטיבי באמצעי מבע קולנועיים. רק בשנים האחרונות, החלה הביקורת להתייחס לסרטים אלו ביתר רצינות, להבין את מקומם בתרבות הישראלית, את הרקע ההסטורי לצמיחת הז'אנר, את חשיבותו הפוליטית והחברתית, המחאה של המזרחיים המובעת בו (גם אם, כצפוי,  רובם המכריע של הסרטים נוצר ע"י יוצרים אשכנזיים)  וכו'.

נושאי הסרטים ותבניות עליליתיות אופייניות:

1. מלודרמות משפחתיות המתמקדות בהרס העולם המשפחתי החם ע"י העולם החילוני. פעמים רבות אלו הבנים או הבנות שמחשפים לנורמות של העולם החדש ונאבקים עם הוריהם המבוגרים שהביאו עימם מסורות אחרות מארצות המוצא. ("משפחת צנעני", "פורטונה", "סלמוניקו"). פעמים רבות האשכנזיים הם המייצגים של העולם החדש, החילוני, והמזרחיים הם שקשורים לעולם ה"ישן" המסורתי.

2. נושאים ודמויות הנפוצים בקולנוע הים תיכוני:דמויות משלוי החברה ("צ'רלי וחצי", "קזבלן"); ניגודים בין עני\עשיר, מזרחי\אשכנזי, נצחון האהבה על מכשולים חברתיים, כלכליים, מעמדיים וכו'.או, סיפורים המוצגים על רקע של עולם פשע, או פולקלור מקומי.

3. דמויות סטריאוטיפיות: דמות המזרחי ברבים מהסרטים אינה מוגדרת: זהו מזרחי "כללי" שנבנה מאוסף של סטריאוטיפים הרווחים בחברה הישראלית ביחס לעולים מארצות המזרח. סלאח שבתי, לדוגמה, לבוש בכותונת של עירקי, הולך לבית כנסת תימני, חוטף קריזה כמו מרוקאי, מדבר במבטא שמשלב מאפיינים עירקיים, תימניים, מרוקאיו, וכו'. ב"צ'רלי וחצי", מיקו,הילד, מדבר במבטא מרוקאי כבד, בעוד שלאחותו, מבטא תימני דווקא. לפי הסרטים כל המזרחים גרים בשכונות עוני, מובטלים, ממשפחות מרובות ילדים וכו'. האשכנזים, אף הם,מוצגים באופן סטריאוטיפי: מבטאם אינו מוגדר: פולני, יקה, הונגרי בערבוביה, כולם עשירים וגרים בוילות פאר, וכו'.

4) ההומור בסרטי ה"בורקס": ברבים מהסרטים,העני צוחק על העשיר, המזרחי על האשכנזי. אנשי השוליים, שהם, לרוב, המזרחיים,לועגים למי שנתפס כשכבה חברתית מדכאת, האשכנזיים.

5) פתרונות עלילתיים למצבים והניגודים המוצגים בסרטים:לרוב "ההפי אנד", הפתרון הטוב, הוא נישואין בין-עדתיים (אשכזי ומזרחיה ולהפך) ובדרך כלל בין בנים ובנות, דור ההמשך. כלומר, האמצעות נישואין בין עדתיים,יתגברו על הפערים הכלכליים והחברתתים שהוצגו בסרט; כך תושג "אחדות"מדומה בעם, המשך המשפחה וכו'. לפעמים, בסרטים מאוחרים יותר, זהו פתרון שאינו מספק,או שאינו מספק לבדו (כמו ב"צ'רלי וחצי"), והירידה מהארץ מוצעת כפתרון אלטרנטיבי, או משלים. רק ארה"ב, מציינת את התקווה "האמיתית"לדפוקים; רק בחברה חדשה יתאפשר למעמד החלש להשיג כבוד, מעמד וממון.


איפיון באמצעי מבע קולנועיים

רוב סרטי הבורקס משלבים מעט צילומי פנים עם צילומי חוץ אותנטיים של שכונות עוני אמיתיות - בעיקר בדרום ת"א ויפו. צילומי הפנים של בתי הדמויות המזרחיות מדגישים עוני וקיבוציות: אנשים רבים מצטופפים בחללים קטנים ואי-סדר שלוט בפסקול ובתמונה. הצבעים הם לרוב חמים, עליזים, ומדגישים את איפיון המזרחיים כאנשים תוססים, חמים, מלאי רגש. לעומת זאת, בתי האשכנזיים מאופיינים בחדרים גדולים, ריקים, קרים, מאוכלסים במעט דמויות. האוירה רוגעת, לעיתים מוסיקה קלאסית או שירי ארץ-ישראל ברקע, צבעים קרים, משחק מאופק יותר: כל אלו מאפיינים עולם קר, סנובי, מנוכר.

דוגמאות על הפערים החברתיים

הסרט שמבשר את תחילת הז'אנר הוא "סלאח שבתי" מ - 1964 (במאי: אפרים קישון, מפיק: מנחם גולן).
אני מצרפת לכן את החלק הראשון של הסרט, שימו לב שכבר בסצנת הכותרות, ההנגדה בין האשכנזי לסלאח- המזרחי שמגיע ברגעים אלה ממרוקו  נראית בגלוי על המסך, בצורה סטראוטיפית
תארי את ההנגדה ואת הסטראוטיפ:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gGoPHwZAHLA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

גאולה נוני היפה משחקת את ביתו של סלאח ואריק איינשטיין הקיבוצניק ,הצבר, האשכנזי מאוהב בה, יש רק בעיה קטנה אבא שלה מוכן לתת אותה בתמורה לכסף.
צפו בקטע המצורף , גם כאן יש פער אדיר בין תפיסת עולמו של סלאח לקיבוצניקים, תפיסה ערכית שונה לחלוטין. כמובן שהשפה היא גם כן מרכיב משמעותי ביצירת הפער.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/G6fbuKoIcx8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

יש דוגמא נפלאה לאותם פערים בארוחה אצל המשפחה האשכנזית ב"צ'ארלי וחצי" לצערינו הסרט ירד מהיוטיוב, האם למשהי יש  את הסרט בבית ובכוחות משותפים נעלה את הדוגמא לאוויר?

וכאן החלק שלכן, מהידע שלכן בז'אנר זה, איז דוגמא טובה אתן מכירות לפערי המעמדות שקיימים?






תגובה 1:

  1. תודה על הרשומה המעניינת. אני לא ממש מכירה סרטי בורקס, אבל מאוד אוהבת סרטים ישראלים חדשים יותר. אני יודעת שחשוב לצפות גם בסרטים אחרים, שהתחילו את הקולנוע בארץ.

    השבמחק